Alapítva: 1996

2016.10.24. Munkáltatói juttatások 2017. évi változások

A munkáltatói juttatások adózását érintő 2017. évi változások legfontosabb eleme, hogy évi 100 ezer forintot meg nem haladó pénzösszeg béren kívüli juttatásnak minősül majd, amely után nem a magánszemélynek kell a közterheket megfizetnie, hanem a munkáltatót terheli az összeg 1,19-szerese után 15 százalék személyi jövedelemadó és 14 százalék egészségügyi hozzájárulás. A törvény előírása „pénzösszegre”, vagyis akár készpénzben, akár banki utalás révén történő juttatásra vonatkozik, tehát a rendelkezést utalvány formájában adott juttatásra nem lehet alkalmazni.

Ezen kívül kedvezményes béren kívüli juttatás marad 2017. január 1-jétől a Szép kártya alszámláira a törvényben meghatározott kereteken belül utalt támogatás.

A Szép kártya alszámláira kedvezményesen utalható összegek együttvéve 450 ezer forintot jelentenek. Ugyanakkor a kedvezményes adózás lehetőségét korlátozza, hogy a Szép kártya-támogatás a pénzben adott juttatással együtt,

-       ha a munkáltató költségvetési szerv legfeljebb évi 200 ezer forint,

-       más munkáltató esetében legfeljebb évi 450 ezer forint

lehet, feltéve, hogy a munkavállaló munkaviszonya egész évben fennáll. Ha a munkavállaló munkaviszonya csak az év egy részében áll fenn, az említett összegeknek a munkavállaló által az adott munkáltatónál az adóévben a juttatás alapjául szolgáló jogviszonyban töltött napokkal arányos összegét kell figyelembe venni (éves rekreációs keretösszeg).

Külön rendelkezés írja elő, hogy amennyiben a pénzben adott juttatás összege az adóévben a 100 ezer forintot, illetve az adóévben a juttatás alapjául szolgáló jogviszonyban töltött napokkal arányos összeget meghaladja, a meghaladó rész után a juttatásra jogosító jogviszony alapján kell – a kifizetés hónapjára – az adókötelezettséget megállapítani.

Egyébként pedig a 450 ezer forint keretösszeget meghaladó juttatás egyes meghatározott juttatásnak minősül, amelynek 1,19-szerese után a juttatónak 15 százalék személyi jövedelemadót és 27 százalék egészségügyi hozzájárulást kell fizetnie. A munkáltató a 2016. december 31-én hatályos 71. § szerint béren kívüli juttatásnak minősülő, de a 2017. január 1-jén hatályos 71. § szerint béren kívüli juttatásként nem nevesített juttatásokat (például Erzsébet utalványt) 2016. december 31-ét követően ugyancsak egyes meghatározott juttatásként adhatja.

Perfect Control Kft. © 2024. Minden jog fenntartva!